Bewonerscommissie belicht: Berkenplein

Bewonerscommissie belicht: Berkenplein

Voor de bewonerscommissie van deze maand hoefden we niet echt ver weg. Een kopje koffie drinken met de buren, Han Visser en Ali Brinkman. Samen met Coby de Graaf, Mariijke Venema en Robby Jessurun vormen zij de bewonerscommissie van Berkenplein. Een complex met 49 seniorenwoningen in Diemen. In ditzelfde complex is ook Arcade gevestigd.

Het complex bestaat al ruim 10 jaar en de eerste bewoners waren al actief voordat het gebouw er stond. Het was bestemd voor de bewoners van 49 huisjes aan de Venserkade, die moesten worden gesloopt. Nieuwbouw was een voorwaarde voor bouw van de overige torens, bestaande uit seniorenwoningen en een verzorgingstehuis.

Een van de eerste acties van de BC was de strijd om een tweede lift. De bewoners waren bang dat in geval van storing of onderhoud er geen alternatief zou zijn, terwijl de meeste bewoners in dit 10 verdiepingen tellende gebouw geheel afhankelijk zijn van zo’n voorziening. De tweede lift is er ook gekomen.

Maar de bezuinigingsdrift van De Key leidde in dit project tot meer problemen. Zo werd bij de bouw de gondel, noodzakelijk om de ramen aan de buitenzijde te kunnen wassen, geschrapt. Helaas waren de schuiframen van binnen uit door de bewoners zelf niet te wassen en dus moest De Key met een oplossing komen. Glazenwassers haalden halsbrekende toeren uit. Totdat de wetgeving op dit punt werd aangescherpt en er weer een alternatief bedacht moest worden. Een hoogwerker was geen optie, omdat het pand gedeeltelijk in het water staat. De meest voor de handliggende oplossing? Een gondel. En die is er uiteindelijk ook gekomen, maar wel voor twee keer zoveel geld als in eerste instantie.

In de afgelopen tien jaar zijn zo’n beetje alle grote problemen wel opgelost. Dat is vooral te danken aan het doorzettingsvermogen van de commissieleden: Het zijn dan ook echte vastbijtertjes. En ondanks het feit dat hun contactpersonen bij De Key met de regelmaat van de klok wisselden, geven zij de strijd niet op.
Het is dan ook best mooi wonen daar in Diemen. Toch is er van de oorspronkelijke plannen, verschillende woonvormen voor ouderen die allerlei voorzieningen konden delen als dat nodig was, weinig terecht gekomen.

Maar de BC vecht voor de woningen en de woonomgeving. En schakelt zelfs als dat nodig is de wethouder Woningzaken van Diemen in. Alles om de leefomgeving prettiger en ook een beetje veiliger te maken.

Arcade staat altijd voor u klaar.