Betaalbaarheid huren 

Iedereen die het nieuws een beetje gevolgd heeft kan ze bijna niet gemist hebben: niet alleen de berichten over de huizenprijzen in Amsterdam gaan weer de hoogte in, maar ook dat de winsten van de woningbouwcoöperaties die tijdens de crisis van 2008 onder druk stonden zijn weer aan het stijgen. Zie bijvoorbeeld dit artikel uit het Parool van 1 maart.

Vooral de midden-huur staat in het middelpunt van de belangstelling. Dit betreft woningen die relatief duur zijn. Immers voor het bedrag van een beetje midden huur woning kon men vroeger ook een hypotheek afsluiten. Dit is tegenwoordig echter niet zo gemakkelijk meer, want banken eisen meer inbreng van eigen geld, en inkomens zijn vaak ‘flexibeler’ geworden.

De minima krijgen minder aandacht, ondanks het feit dat er al bezuinigingen gaande zijn op de huursubsidie. Men gaat ervanuit dat de minima goed bediend worden door het huidige systeem. Fiet is echter dat voor minima het gedeelte van het inkomen van de minima wat voor de huur word gebruikt,  de zogenaamde woonquote , al jaren stijgt waardoor mensen steeds afhankelijker worden van toeslagen voor huur en andere noodzakelijke uitgaven.

Komende maand is het verkiezingstijd. Arcade hoopt dat een ieder verstandig zal kiezen en zijn of haar woonwensen en beleidskeuzes zal meenemen in zijn of haar stemkeuze. Er is wel degelijk wat te kiezen, maar je moet wel de moeite nemen om al die verkiezingsprogramma’s door te lezen en een afweging te maken of het beloofde ook waar gemaakt kan worden. Wij wensen u veel wijsheid toe.

Arcade staat altijd voor u klaar.